Pukeutumisopas Japanin vuodenaikoihin

Kuten Suomessakin, myös Japanissa on neljä vuodenaikaa: kevät, kesä, syksy ja talvi. Paikoin ne muistuttavat hyvinkin paljon Suomen vastaavia – esimerkiksi Hokkaidolle matkaava voi yllättyä siitä miten lähellä Hokkaidon lämpötilat toisinaan ovat Suomen lämpötiloja. Tietenkin Hokkaidollakin on kesällä usein Suomea lämpimämpää ja talvella taas lauhempaa, mutta eteläisempään Japaniin verrattuna ilmasto muistuttaa huomattavasti enemmän Suomen säitä.

Tällä kertaa en kuitenkaan kerro tarkemmin Hokkaidon säästä, vaan keskityn antamaan mahdollisimman kattavan oppaan siitä, millaisia vaatteita Tokion ja Osakan seuduille sekä näiden väliselle Tyynen valtameren puoleiselle alueelle matkaavan kannattaa kunakin vuodenaikana kannattaa pakata mukaan. Suuri osa neuvoista soveltuu toki myös muihin alueisiin, mutta kannattaa kuitenkin tarkistaa kuinka paljon kohteen sää eroaa esimerkiksi Tokion seudusta.

Japanin hyytävä talvi (joulu-helmikuu)

Japanin talven voi sanoa ajoittuvan joulukuusta helmikuun loppuun. Tämä ajanjakso on Japanissa kylmintä aikaa, mutta myös kuivinta, sillä talvella sataa keskimäärin vähemmän kuin muina vuodenaikoina. Tokiossa ei tämän vuoksi yleensä juuri lunta nähdä, vaikka lämpötila laskisikin lähemmäs nollaa. Miten talviselle Japanin reissulle sitten pitäisi pakata?

  • Kengät, jotka eivät ole liian kylmät, mutta eivät myöskään liian kuumat – esimerkiksi uggien kaltaiset karvavuoriset kengät ovat osoittautuneet omalla kohdallani liian kuumiksi. Liian lämpimät kengät voivat muodostua ongelmaksi myös kaupoissa ja ravintoloissa käydessä, sillä sisällä on usein lämmitys päällä – eikä tehossa yleensä juuri säästellä. Kenkien vedenkestävyyttä ei tarvitse talvella juuri pohtia, mutta varmuuden vuoksi voi tietysti napata mukaan myös vedenkestävät ja vähemmän luistavat kengät, jos vettä tai lunta sattuisikin satamaan.
  • Toppatakki tai villakangastakki. Valitsen itse yleensä takin sen mukaan mitä pitäisin Suomessa päällä nollakeleillä tai pienellä pakkasella. Suomen syksyn tai kevään säitä ei kannata pitää esimerkkeinä, sillä Japanin talvi osaa olla välillä yllättävän hyytävä. Vaihtoehtoisesti voit myös jättää toppatakin kotiin ja korvata sen kevyemmällä takilla ja kerrospukeutumisella.
  • Pitkähihaisia paitoja ja/tai neuleita. Itse otan yleensä talvisin mukaan vain paksumpia neuleita ja muutaman ohuemman paidan reippailua vaativia päiväretkiä varten.
  • Pitkälahkeisia housuja, tai vaihtoehtoisesti hameita käyttäville sukkahousuja tai legginssejä. Vaikka japanilaiset koululaiset viilettävätkin ulkona pelkissä hameissa, ulkona on silti kylmä.
  • Hansikkaat, vaikka suurkaupungeissa moni ei tunnukaan niitä käyttävän. Suosittelen erityisesti muille kaltaisilleni murmeleille, joilla on taipumusta käsien kuivumiseen.
  • Huivi, ja varmuuden vuoksi myös jokin korvat peittävä päähine, ainakin jos olet menossa vuorille tai kylmemmille seuduille. Hupullinen takki voi myös olla hyvä vaihtoehto.
  • Aurinkolasit. Aurinko paistaa varsinkin tammi-helmikuussa välillä niin kirkkaasti, että aurinkolasit ovat yllättävän usein tarpeen, jos ne vain kehtaa laittaa päähänsä – japanilaisilla kun aurinkolaseja näkee tietysti talvella vielä harvemmin kuin kesäaikaan.
  • Lämmin oloasu / pyjama majapaikassa oleilua varten.

Itse otan talvisin yleensä mukaan villakangastakin, jonka alle puen päivästä riippuen paksun neuleen tai lämpöä eristävän pitkähihaisen aluspaidan ohuemman neuleen kanssa. Toisinaan myös aluspaita + paksu neule -konbo tulee tarpeeseen. Alaosana käytän farkkuja, kenkinä taas lenkkareita tai tennareita. Hyvin hengittävät lenkkarit ovat joskus kylmät, mutta kahdet sukat päällekkäin auttavat ongelmaan. Lisäksi pidän mukana sormikkaita ja irrallisia pannattomia korvaläppiä, jotka saa kätevästi korvien päälle ilman, että mahdollinen kampaus sotkeutuu. Urheillessa käytän joko tuulitakkia (joka on myös kätevästi vedenkestävä sadepäiviä varten) tai pelkkää hupparia riippuen intensiteetistä.

Tältä itse näytin muutama vuosi takaperin talvella Tokyo Domen edustalla, valmiina astumaan sisään Furusato Matsurin pyörteisiin – eli maistelemaan erilaisia ruokia Japanin eri kolkista. Sisällä takki ja huivi lähtivät melkein heti käsivarrelle roikkumaan.
Lämpöteknisiä vaatteita kylmimmille päiville. Kaikista eniten näitä tarvitsee Japanissa tosin mielestäni sisätiloissa, jos lämmitys ei ole päällä…

Toisaalta kannattaa myös huomata, että talvi ei ole välttämättä aina eikä koko aikaa hyytävä – joinain vuosina en ole Japanissa ollessa käyttänyt villakangastakkia juuri ollenkaan, koska on yksinkertaisesti ollut liian lämmin. Jos olet lähdössä lyhyelle matkalle, kannattaa tietysti vilkaista sen hetken säätä ennen lähtöä.

Japanin vaihteleva kevät (maalis-toukokuu)

Kevät on pukeutumisen suhteen Japanin vaikeimpia vuodenaikoja, koska sää vaihtelee todella paljon. Maaliskuussa voi olla vielä todella talvinen sää ja moni japanilainen saattaa kulkea toppatakissa vielä kirsikankukkakaudellakin. Toisaalta maaliskuun loppua kohden sää voi lämmetä hyvinkin yllättävillä harppauksilla: vaikka edellisenä päivänä olisi ollut alle 10 astetta lämmintä, seuraavana päivänä lämpötila saattaakin nousta auringossa lähelle 20 astetta. Myös sateet alkavat talven jälkeen lisääntyä ja säästä tulee siis kaikin puolin epävakaisempaa, vaikka varsinaisia myrskyjä ei yleensä keväällä juuri nähdäkään.

Jos Japanissa matkailee maaliskuusta aina toukokuuhun asti, on myös varauduttava yllättäväänkin lämpöön, sillä toukokuussa saatetaan päästä jo Suomen kesän kaltaisissa lämpötiloihin. Lämpötila Tokion alueella on yleensä 15-23 asteen välillä, mutta oman kokemukseni mukaan keskilämpötiloihin ei aina kannata luottaa, koska olen itse saanut kokea sekä trenssitakkia vaativan, kolean toukokuun sekä kesäisen kuuman toukokuun, jolloin t-paitakin tuntui liialta vaatetukselta.

  • Kevyt takki, kuten trenssi- tai nahkatakki. Maaliskuussa matkaava saattaa kaivata myös paksumpaa topattua takkia, mutta jos matkalaukkuun ei mahdu, kerrospukeutuminen riittää yleensä korvaamaan toppatakin. Toukokuussa neuletakki tai hupparikin saattaa riittää.
  • Huivi, jolla voi tarvittaessa tehdä asusta lämpimämmän ja suojautua pahimmalta viimalta.
  • Vähintään kahdet kengät, jotta kengät saa kuivumaan mahdollisen sadepäivän jälkeen. Ballerinat ja muut avonaiset kengät ovat maaliskuussa yleensä vielä liian hyytävät, mutta huhti-toukokuussa ne saattavat olla jo erittäin mukava valinta. Nilkkurit saattavat tuntua toukokuussa jo hiostavilta.
  • Sekä lyhyt- että pitkähihaisia paitoja, joita voi tarvittaessa myös kerrostaa ja ottaa pois lämpötilan noustessa päivän mittaan.
  • Neuletakkeja, huppareita tai muita helposti riisuttavia ja puettavia vaatteita, jotta selviää sekä kylmistä aamuista, lämpimistä päivistä että hyisistä illoista.
Kuvan päivänä olin aamuna hytissyt neuletakissa, iltapäivällä taas t-paidassakin oli vähän kuuma. Kerrospukeutuminen on siis todellakin suositeltavaa!

Japanin kostea ja kuuma kesä (kesä-elokuu)

Minulla on aina ollut jonkinlainen viha-rakkaus-suhde Japanin kesään, mutta viimevuosina tämä on kääntynyt entistä selkeämmin rakkauden puolelle. Suunnilleen kesäkuun puolesta välistä heinäkuun puoleen väliin kestävä sadekausi on edelleen omaan makuuni hieman liian kostea, mutta tämän jälkeen laskeutuva kuumuus alkaa tuntua vuosi vuodelta mukavammalta. Tämä johtuu kenties osin siitä, että olen oppinut pukeutumaan oikein, syömään oikein ja juomaan tarpeeksi enkä siksi enää saa lämpöhalvausta tai helteestä johtuvaa migreeniä aivan niin usein – joka tapauksessa suosittelen kesällä miettimään pukeutumista erityisen huolellisesti.

  • Vedenkestäviä vaatteita sadekaudelle, kuten vettä kestävät kengät ja hengittävä sadetakki, jos liikut paljon luonnossa. Sateenvarjoja saa Japanista, niitä ilmestyy kaduille kuin sieniä sateella aina kun sataa (…), joten niitä ei tarvitse ottaa mukaan. Myös peruslenkkarit ovat ihan hyvät kengät sadesäälläkin, mutta nahkaisia kenkiä kannattaa välttää – itse olen onnistunut pilaamaan yhdet Lacosten nahkatennarit äkillisessä rankkasadekuurossa. Elokuun loppupuolella voi myös olla taifuuneja.
  • Ohuita, hengittäviä vaatteita. Vaatekappaleesta viis – kunhan se hengittää, on ohutta kangasta ja mielellään vaaleaa väriä, sillä tummat värit imevät lämpöä pahiten.
  • Jos haluat pukeutua kuin paikalliset, keskity hihattomien ja enemmän ihoa paljastavien vaatteiden sijaan niihin hieman peittävämpiin vaatekappaleisiin. Varsinkin viimevuosina hihattomat paidat ovat tosin näyttäneet yleistyneen myös japanilaisten keskuudessa eli eri puolilta nettiä löytyvät ”älä pue hihatonta toppia Japaniin” -vinkit ovat ehkä jo vähän vanhentuneen puoleisia.
  • Shortseja, hameita, mekkoja… Alaosa saa olla hyvinkin lyhyt, mutta liikaa paljastelua ei Japanissa(kaan) katsota hyvällä.
  • Muutama ohut neuletakki, huppari tai muu vastaava ilmastoituja sisätiloja varten. Kun hikoilee 30 asteen helteessä ulkona, viilennetyt ravintolat ja kaupat tuntuvat välillä oikeasti kylmiltä. Myös jokin ohut huivi voisi ajaa saman asian.
  • Hellehattu ja aurinkolasit. Auttavat muun muassa ehkäisemään lämpöhalvausta.
  • Hengittävät kengät, mieluiten useampi pari. Sandaaleissa kulkiessa kannattaa kantaa mukana sukkaparia, jotta voi tarvittaessa ottaa kengät pois perinteisiin japanilaisiin tiloihin mennessä.

Itse pukeudun kesällä yleensä jonkinlaiseen t-paita + polvipituinen hame / maxihame / kesäiset housut -tyyliseen yhdistelmään. Olen tykännyt erityisesti viimevuosina muodissa olleista erilaisista leveälahkeisista väljistä housuista, jotka ulottuvat vähän polven alle tai nilkkoihin, ja näitä on näkynyt Japanissakin varsin runsaasti. Käytän itse välillä myös ohuita farkkuleggingsejä – joita näkee japanilaisillakin – mutta niissä tulee valitettavasti juuri niin kuuma, kuin kuvitella saattaa. Japanilaisilla näkee myös usein erilaisia pitkähihaisia tai puolipitkähihaisia paitoja, mutta oma kuumuudensietokykyni ei tuohon kykene. Joskus kiedon tosin harteilleni neuletakin, jotta voin laittaa sen päälleni, kun menen sisään johonkin kylmäksi ilmastoituun tilaan.

Japanin UNIQLOsta saa muuten aivan ihania kuumiin päivään sopivia alustoppeja ja muita alusvaatteita. AIRism-malliston vaatteet on tehty materiaalista, joka on paitsi viilentävää, myös kuivuu nopeasti ja lupaa myös estää hien tuoksahdusta sun muuta mukavaa. …ja tämä ei ole maksettu mainos, tuo mallisto on vain tehnyt omasta olostani Japanin kesässä niin paljon mukavampaa, että suosittelen oikeasti muitakin kokeilemaan.

Japanin mukava mutta myrskyisä syksy (syys-marraskuu)

Monen mielestä syksy on sään puolesta Japanin mukavinta aikaa. Taifuuneja lukuun ottamatta sää onkin syksyllä varsin mukava, ei liian kuuma eikä liian kylmä. Alkusyksystä saatetaan tosin vielä nauttia hyvinkin kesäisistä lämpötiloista, mutta pahimmat helteet ovat yleensä kuitenkin jo takanapäin. Siinä missä keväällä sää on epävakaista lämpötilojen puolesta, syksyllä joutuu jonkin verran varomaan äkillisiä myrskyjä ja varsinkin taifuuneja. Taifuuneista kyllä tiedotetaan aina etukäteen ja niiden kulkua voi seurata sekä netissä että televisiouutisten kautta, joten ne eivät yleensä pääse yllättämään. 1-2 päivää kestävät sateet ja tuulet saattavat kuitenkin vaikuttaa junaliikenteeseen, joten tämä kannattaa ottaa huomioon varsinkin lyhyillä matkoilla.

  • Kengät, joiden ajattelisit sopivan Suomen vaihtelevaan kesäsäähän. Syyskuussa on vielä kuuma ja lämpötila nousee usein jopa 30 asteeseen, mutta marraskuussa iltaisin lämpötila voi laskea helposti 10 asteen kieppeille. Lisäksi taifuunien ja muiden myrskyjen takia esimerkiksi nahkakengät olla joinain päivinä riskialtis vaihtoehto.
  • Syys-lokakuulle lyhythihaisia paitoja ja joko ohuita pitkähihaisia paitoja tai lyhythihaisen päälle sopivia neuletakkeja, huppareita tai muita pitkähihaisia. Erityisesti aamuisin ja iltaisin voi olla hyvinkin koleaa jo syyskuussakin.
  • Kesään ja syksyyn sopivia alaosia. Farkuissa tulee alkusyksystä vielä kuuma, mutta shortseja näkee harvalla enää loka-marraskuussa. Suomen kesäsää tarjoaa tässäkin hyvän ohjenuoran.
  • Marraskuulle lisäksi pitkähihaisia paitoja / neuleita ja ohut takki.
Tämä kuva on lokakuulta – t-paitojakin tosiaan näkee vielä keskisyksylläkin.

Olen itse ollut syksyllä Japanissa vain muutaman kerran ja joudun myöntämään, että tunnen sen huonoiten kaikista Japanin vuodenajoista. Vaihtovuonna suurin osa syksystä meni sitä paitsi niin kovassa kuumeessa, että oikealla lämpötilalla tuskin oli hirveästi vaikutusta pukeutumiseeni… Olen kuitenkin huomannut, että kevään tapaan sää on hyvin vaihtelevaa ja varsinkin koko kolmen kuukauden pätkän Japanissa viettävä joutuu varaamaan matkaan hyvin laajan skaalan eri säihin sopivia vaatteita. Sateet saattavat joskus yllättää ja vaihtovuoteni aikana onnistuin kastumaan useampia kertoja aivan läpimäräksi matkalla koululta asemalle. Sateenvarjoja löytyy kyllä sadesäällä helposti, mutta ei niitäkään tietenkään ihan hirveätä varastoa halua kotiinsa.

Lopuksi

Siinä olivat siis Japanin neljä vaihtelevaa vuodenaikaa vaatesuosituksineen. Kuten varmasti jo yllä olevan perusteella huomasitte, Japanin sää on toisinaan varsin vaihtelevaa myös vuodenaikojen sisällä – kuten Suomenkin – joten kannattaa tietysti aina myös tarkistaa sää vielä ennen lähtöä. Jos kuitenkin olet lähdössä esimerkiksi vaihtoon Japaniin, saatat joutua varaamaan mukaan hieman monipuolisemmin puettavaa. Onneksi myös Japanista saa tarpeen tullen ostettua lisää!

Japanissa käyneet tai Japanissa asuvat: vinkit ja lisäykset ovat aina tervetulleita! Vastaan myös mielelläni Japaniin matkaavien lisäkysymyksiin, eli kommenttia vain alle. (:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *