Hyviä keinoja japanin ääntämisen oppimiseen

Vaikka japanin ääntämistä kehutaan usein helpoksi suomenkieliselle, on japanin ääntämisessä kuitenkin hyvin paljon sellaista, joka suomea puhuvalta ei tule luonnostaan. Vieraan kielen ääntämisessä on aina asioita, jotka eivät vastaa omaa äidinkieltä, ja näitä asioita on harjoitettava, jotta ääntämisestä tulee sujuvaa. Kerronkin tässä merkinnässä joitakin keinoja, jotka olen itse kokenut toimiviksi ääntämisen harjoittamisessa. Osatakseen ääntää on myös osattava kuunnella, joten ensimmäinen puolisko neuvoista liittyy kuullunymmärtämisen harjoittamiseen.

Japanin kuullunymmärtämisen harjoittaminen

1. Japaninkielisten uutisten katselu & kuuntelu

Uutisten kuunteleminen onnistuu helposti missä ja milloin vain. Esimerkiksi ANNnewsCH lähettää Youtubessa jatkuvana virtana koostetta päivän tärkeimmistä uutisista ja NHK taas antaa katsoa uutisvideoitaan netissä jälkikäteen. Uutiset voivat jonkun mielestä tuntua tylsältä kuunneltavalta, mutta ne ovat erittäin hyviä japanin kuullunymmärtämiseen uutisankkureiden selkeän ääntämyksen vuoksi. Lisäksi samalla oppii runsaasti uusia sanoja ja saa tietää myös ajankohtaisista asioista. Vaikka sanavarasto olisi vielä pienempi, videon avulla saa jonkinlaisen kuvan aiheista samalla kun totuttaa korviaan japanin rytmiin, intonaatioon ja äänteisiin.

2. Japanilaisten draama-sarjojen ja elokuvien katselu

Anime kelpaa tietysti myös, mutta kuvatuissa draamasarjoissa ja elokuvissa kuultava japani muistuttaa usein enemmän sellaista japania, jota moni japania opiskeleva tulee käytännön tilanteissa tarvitsemaan. Hahmot myös puhuvat usein luonnollisemmalla, vähemmän liioitellulla intonaatiolla – vaikka poikkeuksiakin tietysti löytyy. Omalla kohdallani draamat ovat olleet loistava harjoittelukeino myös siksi, että niihin koukuttuu usein niin pahasti, että ääntämisen opiskelusta tulee enemmänkin sivutuote – ja opiskeluhan sujuu parhaiten silloin, kun se on hauskaa. Jos sarjojen löytäminen tuntuu vaikealta, esimerkiksi MyDramalist tarjoaa hyviä ehdotuksia.

3. Japanilaisten radio-ohjelmien ja podcastien kuuntelu

Radio-ohjelmien kuuntelu voi olla vaikeaa, jos kuullunymmärrys ei ole etukäteen jo suhteellisen hyvällä tasolla, koska ymmärrystä tukemassa ei ole kuvaa tai tekstiä. Jos japanisi on kuitenkin jo suhteellisen korkealla tasolla eikä ymmärrys sinänsä tuota vaikeuksia, suosittelen radio-ohjelmien tai podcastien kuuntelua – ja mahdollisuuksien mukaan puhujien ääntymyksen tarkkaa havainnointia. Olen huomannut, että ääntämystä tulee usein havainnoitua jopa tarkemmin silloin, kun kuulee vain äänen eikä esimerkiksi video vie huomiota muihin asioihin. Podcasteja löytyy Spotifystakin, radio-ohjelmia taas joutuu hakemaan esimerkiksi Youtubesta.

4. Eri murteiden vertailu

Eri murteiden, kuten vaikkapa Kansain ja Kanton puhetavan, vertaileminen keskenään voi auttaa erottamaan japanin ääntämisestä sellaisia piirteitä, joihin ei muuten tulisi kiinnittäneeksi huomiota. Tämä on erityisen hyödyllinen sanojen sävelkorkeutta (kutsutaan myös ”sana-aksentiksi”) miettiessä. En itse valitettavasti ole kovin herkkä kuulemaan sanojen sävelkorkeutta – saati että osaisin itse tuottaa sen oikein – mutta eri murteiden kuuntelu perätysten on auttanut asiassa yllättävän paljon.

Vertailu voi ylipäätään olla yllättävän hyödyllistä: oletko esimerkiksi miettinyt, miten japanin ja suomen äännejärjestelmät vertautuvat toisiinsa? Kirjoitin itse gradun teoriaosuuden näihin aiheisiin liittyen, ja huomasin, että ääntämiseen liittyvä teoreettinen tietokin on tarpeen, jos ääntämistä haluaa toden teolla hioa. Ennen ääntämisen harjoittelua saattaakin olla hyödyllistä tarkistaa, onko japanin ääntämiseen liittyvä teoriapohja kunnossa. Järjestän myös tähän liittyen yksityisopetusta: ota siis ihmeessä yhteyttä, jos aihe kiinnostaa (+ opetan myös muuta, kuin vain ääntämisteoriaa).

Ääntämisen harjoittelu

1. NHK:n helpot uutiset ja perässä (ääneen) lukeminen

Japania opiskeleville ulkomaalaisille sekä japanilaisille lapsille suunnattu NHK:n NEWS WEB EASY tarjoaa uutisia hieman helpommalla kielellä ja sopii siksi hyvin lukuharjoitukseksi, mutta sivu sopii myös loistavasti ääntämisen harjoitteluun. Uutiset pystyy nimittäin lukemisen lisäksi kuuntelemaan. Alkuun äänitettä voi tauotella esimerkiksi yhden lauseen välein ja lukea sitten perässä, mutta lopullisena tavoitteena olisi oppia lukemaan niin hyvin ja nopeasti, että pystyy lukemaan samassa tahdissa puhujan kanssa.

Kun helpot uutiset alkavat tuntua liian helpoilta (tai robottiääni vie hermot), voi siirtyä puhumaan minkä tahansa muun japanilaisen äänitteen perässä. Myös esimerkiksi draama-sarjat, tarvittaessa japaninkielisen tekstityksen kanssa, ovat tähän tarkoitukseen loistavia.

2. Oman puheen nauhoittaminen

Oman ääntämisen kuunteleminen voi tuntua inhottavalta ajatukselta, mutta on erittäin tehokas keino oman ääntämisen sudenkuoppien kartoittamiseen – siis siinä vaiheessa, kun kuullunymmärtäminen on sillä tasolla, että ne huomaa. Huomasin esimerkiksi itse omien nauhoituksieni perusteella, että nielaisen helposti sanojen viimeiset n-äänteet. Esimerkiksi 本の hon no (kirjan) ääntyi omalla kohdallani vahingossa usein niin, että äänsin kahden täyspitkän n-äänteen sijaan lyhyemmän n-äänteen, jolloin sanat ikäänkuin sulautuivat yhteen ja vaikeuttivat ymmärrystä.

Nauhoittamisen lisäksi voi tietysti myös pyytää muita arvioimaan omaa ääntämystä, mutta kannattaa muistaa, että japaninkieliset eivät välttämättä aina kerro rehellisesti mikä ääntämisessä on pielessä. Aina kyse ei edes ole pelkästä kohteliaisuudesta, sillä oman äidinkielen ääntämisvirheitä voi olla vaikea paikantaa, vaikka huomaisikin, että jotain on pielessä – äidinkielenä japania puhuva ei siis suinkaan aina ole paras tyyppi arvioimaan japaninopiskelijan ääntämistä (kielenopettajat ovat tietysti asia erikseen!).

3. Laulaminen japaniksi

En itse asiassa ollut koskaan edes ajatellut tätä ääntämisen harjoitteluna ennen kuin eräs ruotsalainen kaverini kertoi oppineensa ääntämään japania laulamisen avulla. Silloin tajusin, että hei, olenhan minäkin laulanut japaniksi vaikka kuinka – ja jostain kumman syystä se on aina sujunut paremmin kuin esimerkiksi englanniksi laulaminen. Vaikka musiikissa ääntäminen voikin olla esimerkiksi rytmiltään toisinaan hyvinkin erilaista kuin normaalisti puhuessa, on laulaminen mielestäni erittäin hyvä tapa oppia ääntämistä. Laulaessa joutuu usein laulamaan samassa tahdissa alkuperäisen version kanssa, ja alkuperäistä esittäjää tulee myös melkein väistämättä ainakin jonkin verran matkittua.

4. Kielisolmujen toistelu

Japanissa kielisolmuja kutsutaan sanalla 早口言葉 (hayaguchikotoba), ”nopean suun sanat”. Tarkoituksena on siis lausua ääntämykselle jollain tavalla haasteellinen sana, lause tai loru mahdollisimman nopeasti – ja kenties useampia kertoja. Tällaiset kielisolmut ovat loistavia ääntämisen treenaamisessa, sillä ääntäminen on motorinen taito, joka oikeasti vaatii harjoitusta – pelkkä tieto ei riitä.

Kielisolmuja löytyy helposti hakukoneilla, mutta alla muutama esimerkiksi. Näitä ei ole latinaistettu, mutta Googlella löytyy kyllä länsimaalaisilla aakkosillakin kirjoitettuja versioita.

東京特許許可局(とうきょうとっきょきょかきょく)

隣の客はよく柿食う客だ(となりのきゃくはよくかきくうきゃくだ)

魔術師手術中、手術中集中術著述 (まじゅつししゅじゅつちゅう、しゅじゅつちゅうしゅうちゅうじゅつちょじゅつ)

+ Puhu, puhu ja puhu!

Olen itse saanut englannin kohdalla kokea kantapään kautta, että ääntämistä ei opi vain kuuntelemalla ja lukemalla. Japanin käyttämiseen minulla taas on ollut huomattavasti enemmän tilaisuuksia, ja kenties siksi ääntäminen onkin kehittynyt yhdeksi vahvuuksistani koko kielessä. Sama se mitä puhuu ja meneekö se kieliopillisesti oikein – tärkeintä on käyttää kieltä mahdollisimman paljon. Puhekumppania ei tarvita – lemmikille, pleikkarille tai lautasellekin voi puhua. Tietenkin kannattaa muistaa mainita harjoituksista mahdollisille perheenjäsenille, jos ei halua tulla pidetyksi seinähulluna…

Japanin ääntämistä voi harjoitella myös Suomesta käsin, vaikka Japaniin ei tällä hetkellä pääsekään. Kuva on Asakusasta, Tokiosta, muutaman vuoden takaa kesältä.

Japanin ääntämistä voi harjoitella myös lukuisilla muilla tavoilla, mutta yllä luetellut ovat niitä tapoja, joista koen itse saaneeni eniten hyötyä. Jos olet itse löytänyt jotain muita hyviä tapoja, kirjoittele niistä ihmeessä kommenttikenttään!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *