Mitä pukea päälle Japaniin talvella – pieni sääopas

Millainen sää Japanissa oikeastaan on talvella? Kuinka kylmä Tokiossa on Suomeen verrattuna? Nämä ovat kysymyksiä, jotka pyörivät päässäni hyvin vilkkaasti, kun suunnittelin ensimmäistä Japanin matkaani kymmenen vuotta takaperin. Tietysti paikan päälle saavuttuaan voi aina tarvittaessa käydä ostamassa vaatteita, mutta takkien ja muiden suurempien hankintojen tekeminen voi käydä budjettimatkaajan lompakolle. Jos haluat välttää tällaisia tilanteita (minä haluan) ja pakata mukaan mahdollisimman suurella todennäköisyydellä säähän sopivat vaatteet, lue ihmeessä eteenpäin.

Huomaa, että tämän merkinnän neuvot on kirjoitettu pitkälti Tokion aluetta ajatellen. Lämpötilat vaihtelevat Japanissa hyvin paljon aluettain, joten ennen matkaa kannattaa varmistaa kaikkien suunniteltujen kohteiden sääolosuhteet. Joskus tämä voi yllättää: on aika itsestäänselvää pohjoisessa Hokkaidon suunnalla on kylmempää, mutta yllättäen myös Tokiosta etelämpään voi olla yllättävän kylmä – esimerkiksi Karuizawassa on yleisesti ottaen Tokiota kylmempi. Lisäksi esimerkiksi Japaninmeren puoleisella rannikolla saattaa paikasta riippuen olla toisinaan hyvinkin paljon lunta.

Lämpömittariin ei kannata luottaa liikaa

Tokion talvi vaikuttaa Suomen säihin tottuneen silmään helposti hyvinkin lämpimältä. Tammi-helmikuussa on kaikista kylmintä, mutta lämpötila valuu silti harvoin alle nollan ja lämpimillään käydään jopa 10 asteen kieppeillä. Kun vielä muistaa, että talvi on Japanin vähäsateisimpia vuodenaikoja, saattaa helposti päätyä pakkaamaan mukaan Suomen syksyyn tai kevääseen sopivat vaatteet. Lämpömittari voi kuitenkin pettää – suurempikin luku voi tuntua Japanissa yllättävän kylmältä.

Kun itse matkustin Japaniin (Osakaan ja Tokioon) ensimmäistä kertaa, yllätyin siitä kuinka kylmä paikan päällä oli. Olin ottanut mukaan pitkän toppatakin, sillä kuulin japanilaisten pitävän tuohon vuodenaikaan toppatakkeja ja halusin sulautua joukkoon (onnistuu muuten hyvin tällaiselta n. 180-senttiseltä ulkomaalaiselta). Onneksi, koska kaikkialla junia, kauppoja ja ravintoloita lukuun ottamatta oli hyytävän kylmä – emme osanneet aluksi säätää edes hotellin lämmitystä päälle, joten värjöttelimme toppatakit päällä sisälläkin. Toppatakki huivin ja hansikkaiden kanssa oli siis nappivalinta, mutta kenkävalintani, korkeat karvavuoriset talvisaappaat, menivät jo hieman liian pitkälle. Nykyään kuljen yleensä lenkkareissa tai tennareissa, jotka riittävät hyvin talvellakin, jos muuten on pukeutunut lämpimästi.

Trenssitakki ei riitä helmikuussa Tokiossa, ainakaan avonaisena!
Kylmä on tullut myöhemmilläkin matkoilla: tässä helmikuussa otetussa kuvassa tein virhearvion ja lähdin ulos trenssitakissa. Ei riitä – ainakaan aukinaisena.

Suosittelen siis ottamaan paksumman takin ainakin varmuuden vuoksi mukaan, vaikka lämpötilan perusteella ajattelisitkin, että selviät kevyemmällä takilla. Kannattaa ottaa lisäksi huomioon, että myös Tokiossa voi toisinaan tulla lunta, vaikka se toki harvinaista onkin. Itse olen kokenut lumisateen jo kolmena eri vuonna, vaikka olen matkaillut Japanissa vasta yhden vuosikymmenen aikana.

Kerrospukeutuminen kannattaa

Suurimman vaikeuden talven pukeutumiseen tuo se, että lämpötila vaihtelee yleensä melkoisesti päivän aikana. Jos lähdet aikaisin aamulla majapaikasta kohti kauempana sijaitsevaa nähtävyyttä, lämpötila saattaa lähtöhetkellä olla lähellä nollaa, mutta nousta puoleenpäivään mennessä jopa kymmenen asteen aurinkoiseen lämpöön. Muistan itse kerran, kun ensimmäisellä Japanin matkallani laahustin kirkkaassa auringonpaisteessa Tokion keisarillisen palatsin läheisellä hiekkakentällä ja vertasin paikkaa aavikkoon. Tilannetta olisi helpottanut, jos olisin voinut riisua paksun takkini pois, mutta alle pukemani ohut neule olisi todennäköisesti ollut liian kylmä. Suosittelenkin vahvasti pukemaan niin, että pystyt tarvittaessa ottamaan vaatetta pois, jos kuumuus yllättää.

Varsinkin joulu- ja maaliskuussa pukeutuminen voi olla haasteellista, sillä lämpötila nousee usein iltapäivällä niin korkealle, että toppatakissa ei enää pärjää. Siinä missä tammi-helmikuun keskilämpötilat vaihtelevat Tokiossa yleensä noin välillä 2-10 astetta, joulukuussa samainen luku on 5-12 astetta. Uskaltaisin sanoa, että joulu- ja maaliskuussa toppatakki ei ole ehdottoman pakollinen, mutta suosittelisin silti pukeutumaan lämpimästi varsinkin aamuisin ja iltaisin.

Pohdi pukeutumista aktiviteetin mukaan

Tällaisessa paikassa kannattaa olla tarpeeksi päällä - kävellessä ei helposti tule lämmin.
Tällaisessa ihmismassasa kävellessä kannattaa olla lämmintä päällä – pääset todennäköisesti kävelemään huomattavasti hitaammin, kuin haluaisit.

Tämä on varmaan monelle selvä homma, mutta itse kuljin ensimmäisillä matkoillani aikalailla samoissa vaatteissa paikasta riippumatta. Patikoin Naran peurojen seassa samassa takissa ja kengissä kuin hidastempoisessa kaupungilla kiertelyssä. Kaupungilla pääsee harvoin kävelemään haluamaansa tahtia ja junia odotellessa voi tulla kylmä, joten vaatetta kannattaa laittaa päälle enemmän, kuin luonnossa reippaillessa. Huomaa myös, että jos suuri osa päivästä on junassa istumista, kannattaa muistaa, että junassa lämmitys saattaa pauhata hyvinkin kovalla, jolloin on kiva pystyä riisumaan osa kerroksista pois.

Selvitä etukäteen onko yöpymispaikassasi lämmitystä

Useimmissa hotelleissa, hostelleissa ja muissa majataloissa huonetta on mahdollista lämmittää. Lämmitys kuuluu myös yleensä hintaan, joten sen kanssa ei joudu budjetin puolesta säännöstelemään – eettiset syyt ovat sitten asia erikseen. Jos kuitenkin yövyt hieman erikoisemmassa paikassa tai esimerkiksi tuttavan luona, on mahdollista, ettei lämmitystä pääse käyttämään yhtä paljon.

Asuin itse vaihtovuoteni japanilaisen perheen luona, ja talvi oli suoraan sanottuna hyytävä kokemus. Talossa oli kyllä AC-puhallin sekä lattialämmitys osassa huoneista, mutta tätä käytettiin hyvin säästeliäästi, joka käytännössä johti siihen, että sisällä joutui välillä käyttämään toppatakkia. Japanilaiset talot on kaiken lisäksi usein rakennettu niin, että ilma kulkisi hyvin eikä kesän kosteus homehduttaisi taloja, joka käytännössä johtaa talvella siihen, että kylmyys tulee sisään vähän turhankin hyvin.

Jos siis tiedät etukäteen, että lämmityksen käyttäminen tuo lisäkustannuksia joko sinulle tai vaikkapa paikalliselle tuttavallesi, kannattaa varata mukaan mukavia lämpimiä vaatteita myös sisällä oleilua varten. Jos olet tottunut viettämään Suomessa talvetkin t-paidassa, joudut todennäköisesti varaamaan enemmän vaatetta kuin uskotkaan – itse kirjoitan tätä tällä hetkellä Suomesta käsin, mutta minulla on päälläni kaksi lämmintä pitkähihaista paitaa päällekkäin enkä vähemmällä pärjäisi. Japanissa tarvitsee sitten vielä kolmannen neuleen ja useammat housut päällekkäin…

Japanistakin saa tarvittaessa lisää lämpimiä vaatteita!
Japanistakin saa lisälämmikettä tarvittaessa – suosittelen erityisesti UNIQLOn Heat Tech -sarjan alusasuja.

Lyhyesti ja ytimekkäästi: Japanissa on talvella kylmempi, kuin voisi luulla, mutta Japanille ominaiseen tapaan sää vaihtelee reilusti yhdenkin päivän sisällä, joten kaikkeen kannattaa varautua. Kylmänsieto on myös hyvin yksilöllistä: olen kuullut sellaisistakin tyypeistä, jotka selviävät Japanin talvesta pelkällä nahkatakilla tai jopa hupparilla. Jos sinulla on kokemuksia tästä Japanin hyytävästä – tai vähemmän hyytävästä – vuodenajasta, kerro ihmeessä kommenteissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *